Pengumuman

blog ni TELAH BERPINDAH  ke http://deemataque.blogspot.com maklum

Asal Usul Bahasa Sungai (Aku Org Sungai Update)

Sungaianz
sungai-c0llage31sungai-collage

sungai-collage2

(klik untuk image yg lebih besar)

Entry ni di cilok dan diedit dari Forum Perbincangan Darul Nu’man(Tajuk Re: bahasa sungai – Dikirim oleh: takero Pada 03/09/05 Masa: 00:11:46 )

Setakat yang aku tau, melalui si Takero, Bahasa Sungai ni hanya dituturkan di kawasan-kawasan tertentu di negeri Sabah.Ia dituturkan oleh suku Kaum Sungai dalam pelbagai versi.  Ini kerana dalam suku kaum sungai tersebut, ia di pecahkan kepada beberapa suku Kaum Sungai yang lain yang bermaksud, suku Kaum Sungai tersebut diberi nama berdasarkan nama sungai.  Contohnya Sungai Kinabatangan.  Maka penduduk di situ digelar suku kaum Sungai Kinabatangan, bagi yg tinggal di Sungai Labuk(Aku sendiri x pernah pegi), mereka di gelar suku Kaum Sungai Labuk. Bahasa yang digunakan juga adalah berbeza.Bahasa Sungai hanya dituturkan di daerah Sandakan dan tempat2 tertentu di Kota Kinabalu. Aku pun  kurang pasti di mana. (Yang penting dia tau cakap Sungai di mana dia berada pun bleh cakap yg penting dipaham la huhu.) Bahasa Sungai tidak mempunyai sistem tulisanya sendiri.


Menurut si Takero  lagi-asal usul bahasa ni  mungkin berasal dari bahasa Kadazan Dusun..ini kerana ada perkataan2 tertentu yang di fahami dan memang digunakan dalam Bahasa Sungai. Jika di lihat dari segi rupa fizikal juga, memang mampunyai persamaan. Contohnya suku Kaum Sungai berkulit cerah (aku xpun, termix2 suda kali hehe) and chinese look.

Itu sahaja info yang aku dapat. Sesiapa lagi yang ada info atau pun dia memang Sungai Tulen(maksudnya lebih bnyk lagi yg dia tahu berbanding aku ni)  Sila Tambah nasi… Ada kredit untuk anda! Jika ada kesilapan dlm info ini harap inform aku cepat2.

 

Nota Kaki: Mungkin nila entry terskema aku

Pert Bertungkus Lumus Post Entry Dalam Tulisan Jawi,Korang Nak tak?

Oleh Kerana WordPress tengah bwt code changes aku terpaksa perapkan entry yg aku bwt pagi tadi. X boleh letak video lah plak. So dalam pada kebosanan aku pun pergilah merayau-rayau kat blog-blog org. So entah macam mana aku terjumpa this site ni yang menyebabkan aku tergerak hati mau buat entry dalam Tulisan Jawi.So nilah hasilnya

اكو هاڽ منچوبا كونۏرتر ني. ووو! سوڠڬوه هيبت. كورڠ مستي نق جوڬق كن؟ هها تيدق اڤ سبنتر لاڬي اكو باڬي تاو رهسيا اكو برتوڠكوس لوموس ممبوات انتري دالم توليس جاوي ني…

Korang dapat baca x? Apa? x paham? Huh! setelah bertungkus lumus, dapat gak aku hasilkannya. Hehe Korang pun nak gak ker?hehe rahsia aku ialah….Ejawi™Online 2.2 ! Lepas ni boleh lah buat entry dalam bahasa jawi. Siapa x pandai baca tu bleh lah praktikannya di Ejawi™Online 2.2 converter

Selamat mencuba!

Fiezul Berpantun Dalam Bahasa Sungai Segama

Di sini aku mau share sesuatu yg menarik berpantun dalam bahasa Sungai yg aku sendiri pun x berapa paham…tulah pasal aku bwt group AKU ORG SUNGAI sebabnya mau blajar laini walaupun sudah ketuaan. So mari kita sama2 hayati pantun c Fiezul. Di harap Encik Fiezul bg terjemahaannya la dalam BM ya.!

Fiezul Blog

Fiezul on Friendster

Sungai: Segama

“Dua telu sing gelipat
manakan samo sing belang
dua telu buli ku marop
manakan samo ikaw sebetuan….!!
heheh”

p/s  Tengok Featured Sungai Gurl di sini

Jangan lupa Follow aku dengan update terkini di Twitter

Buat Photo Polaroid/photo ada notes

 

 

Untuk sesiapa yg memang x pro edit2 gambar guna apa2 software sprt adobe photosho..jgn risau di internet macam site utk edit photo ada.. salah satu yg aku jumpa dan veryla easy, simple sempoy dan seangkatannya ialah jejeng..

sila klik untuk image lebih besar.
Perkataan contoh n DeeMataQue.com x termasuk dalam PhotoNotes. Ingin tahu bagaimana tunggu post seterusnya..

Costum apa ni? Firaun?

egypt

Haha lucu dan menakutkan pun ada aku tengok wajah sendiri. TP Memang gempak la dinner kali ni semua pensyarah pun puji . Memang best macam2 kostum aku tengok lucu2 nak tengok lg apa yg budak2 batch aku pakai malam 2?? tunggu… NAPA plak ni? babnya aku dah terlost gambar2 lain entah di dalam pendrive aku xda. maybe di desktop aku kat rumah kazen aku. dah lama aku x balik ni..lepak rumah member DI Ampunk.Maklumla sudah ada notebook tu jakla yg ku bwk kehulu kehilir,

Geram betol! Tolong Aku wei

Geram betol pulak aku, aku mo taruk 1 song  jak pun dalam blog ni xdapat x supportka script yg di bagi?  tulah blog free kan mesti ada keterbasannya.. so sapa boleh tolong aku boleh lahsend idea korang  ya.. Lagu ni yg aku mo pasang..

Kenapa Aku geram? TAK SUKA! TAK SUKA bila gagal aku main triaL  and error jak ni. Lagu ni dulu2 time sekolah  aku takut bila dengar.. tp lama2 syok plak